Deze kosten mag je aftrekken van de belasting

Elk jaar moet er weer inkomstenbelasting worden gedaan. Over een paar weken is het weer zo ver. Wist je dat je veel kosten kunt aftrekken van de belasting? Veel Nederlanders vergeten dit te doen, waardoor ze veel geld laten liggen. Lees daarom in dit artikel welke kosten je kunt aftrekken van de belasting.

Zakelijke kosten

Als je ondernemer bent mag je diverse zakelijke kosten aftrekken van de belasting. Let wel op: in de meeste gevallen moet je het product of dienst waarvan je de kosten aftrekt voornamelijk zakelijk gebruiken. Als je bijvoorbeeld een privé telefoon hebt die je voornamelijk privé gebruikt en slechts deels zakelijk gebruikt kun je de kosten hiervoor niet aftrekken van de belasting. Dit kan je wel doen als je de telefoon voornamelijk zakelijk gebruikt. Smartphone hoesjes kan je in principe niet aftrekken van de belasting. Als het abonnement van je telefoon echter inclusief iPhone of Samsung hoesjes is kan dat in sommige gevallen wel. Daarnaast kan je bijvoorbeeld de kosten voor internet, trainingen voor je medewerkers, laptops en de huur van je kantoor aftrekken. Houd er wel rekening mee dat je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. 

Eigen woning

Als je een eigen woning hebt kun je diverse kosten aftrekken. Zo mag je de rente en kosten aftrekken van je eigenwoningschuld. Daarnaast mag je onder andere de kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheekgarantie, notariskosten voor de hypotheekakte, kadastrale rechten voor de hypotheekakte en taxatiekosten voor het krijgen van de lening aftrekken. Als je je huis gaat verbouwen kun je ook de kosten voor een verbouwingsdepot, verbouwingslening of nieuwbouwdepot aftrekken van de belasting. Kosten zoals notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte, kosten voor onderhoud en verbouwing en aflossing van de eigenwoningschuld kun je niet aftrekken van de belasting.

Bepaalde zorgkosten

Sommige zorgkosten mag je aftrekken van de belasting. De premie van je zorgverzekering kun je niet aftrekken van de belasting. Je kunt bijvoorbeeld de kosten voor speciale dieetvoeding aftrekken van de belasting. Er is hiervoor een wettelijk bedrag vastgesteld per dieetvoorschrift. Een (huis)arts of diëtist moet het dieetvoorschrift hebben geadviseerd. Elk jaar moet hiervoor een speciaal formulier door een arts of diëtist worden ondertekend. Kosten voor de tandarts, een specialist of fysiotherapeut zijn ook aftrekbaar. Dit kan je pas aftrekken van de belasting als de kosten boven het drempelbedrag zijn. De hoogte van het drempelbedrag hangt af van je inkomen per jaar.

Zorg dat je altijd goed uitzoekt of je recht hebt om de kosten af te trekken van de belasting. Weet je van jezelf dat je hier niet goed in bent? Schakel dan een boekhouder in. Dit scheelt je veel tijd en levert je hoogstwaarschijnlijk geld op.